De Buteyko Methode
verbetert de Ademhaling

Onze ademhaling is de belangrijkste functie van ons lichaam.

 

Ons bloed bevat bijna altijd 100% zuurstof. Door diep in te ademen wordt dat gehalte niet hoger, dit is wat de meeste mensen denken.

Bij diepe inademing komt er teveel zuurstof naar binnen, wat we ook weer uitademen.

 

Bij de uitademing verliezen we het belangrijke koolzuurgas. Juist dit gas zorgt voor de juiste verdeling van de zuurstof in ons lichaam.

 

Koolzuurgas

 

Wat we vaak denken is dat ademen draait om zuurstof, dit klopt, maar koolzuurgas is minstens zo belangrijk.

En koolzuurgas is geen afvalstof (!!!).

 

Koolzuurgas speelt een belangrijke rol bij vele processen in ons lichaam.

Wanneer we te veel koolzuurgas kwijt raken, gaat er van alles fout in ons lichaam.

 

Koolzuurgas stimuleert de afgifte van zuurstof uit het bloed naar de lichaamscellen. Ademen we te veel koolzuurgas uit dan bereikt te weinig zuurstof de hersenen, spieren, nieren, hart, etc. Dit heet het Bohr-effect.

Het is zeer bekend binnen de medische kringen (kijkt u maar eens op Wikipedia en leest u over dit effect).

Koolzuurgas is een zuur gas. Wanneer de concentratie koolzuurgas in het bloed vermindert, verandert de zuurgraad van het bloed. Op termijn beïnvloedt dit de werking van vele mineralen, vitamines en hormonen. Ook kan het lichaam allerlei zuren gaan maken en zo verzuren (als poging om het verlies van het "zure" koolzuurgas op te vangen).

Glad spierweefsel (spierweefsel dat rondom alle "holtes" van het lichaam zit, zoals luchtwegen, darmen, slagaderen, de maag, etc) verkrampt. Waar dat gebeurt bepaalt welke klachten u krijgt.

 

Bijvoorbeeld: verkrampt het gladde spierweefsel rondom de aderen, dan gaat de bloeddruk omhoog. Verkrampt het gladde spierweefsel rondom de darmen dan kun je opstopping of diarree krijgen. Verkrampt het gladde spierweefsel in de longen dan kun je astma ontwikkelen.