Het overlevingsmechanisme
van het lichaam

Ons lichaam zit fantastisch in elkaar! Het bevat belangrijke afweer- en genezingsmechanismen. Deze afweer- en genezingsmechanismen treden in werking indien de omstandigheden het aangeven. Dit kunnen bijvoorbeeld blootstelling aan ziekteverwekkende stoffen of situaties, zoals stress, zijn. Al binnen enkele weken of maanden onder invloed zijn van deze omstandigheden, kan leiden tot vele ziektes.

 

Ziektes zijn in veel gevallen overlevingsreacties. Misschien bent u verbaasd dit te lezen en vind u het lastig om dit als waarheid aan te nemen. Als ons lichaam deze reactie niet zou geven zou ons immuunsysteem het al veel eerder opgeven en sterven wij veel eerder.

Als wij onze waarneming in dit plaatje zouden kunnen veranderen gaan we heel anders om met ziektes. Tot nu toe zijn veel mensen bezig om de ziekte te bestrijden, met medicijnen die vaak de symptomen bestrijden en onderdrukken. Naar de onderliggende oorzaak wordt vaak niet gekeken.

 

Welke rol spelen bijvoorbeel stress, angst, frustratie, wrok, een laag zelfbeeld en onderdrukte emoties zoals bijvoorbeeld boosheid

bij het ontstaan van een ziekte? Wat wil een ziekteproces ons zeggen? Een ziekte biedt vaak een geweldige kans om het evenwicht in alle aspecten van je leven te herstellen, maar het kan ook een voorbode zijn van ernstig trauma of lijden. Hoe dan ook, u zult ontdekken dat u altijd controle heeft over uw lichaam.

 

Om in een menselijk lichaam te kunnen leven, dien je toegang te hebben tot een hoeveelheid energie die het leven in stand houdt. Deze energie kan men gebruiken op een voedende en ondersteunende wijze, maar ook op een destructieve en ondermijnende manier. Indien wij bewust of onbewust kiezen voor zelf verwaarlozing of misbruik van onszelf boven liefdevolle aandacht en zelfrespect zal ons lichaam uiteindelijk voor zijn leven moeten vechten. Een ziekte is slechts een van de manieren waarop het lichaam iets probeert te doen aan de manier waarop wij onszelf,

inclusief ons lichaam, zien en behandelen.

 

Als we naar onze natuur kijken krijgen we een bevestiging van dit hele plaatje. Als een plant verwelktebladeren heeft, weet ieder mens dat het weinig zin heeft iets aan het verwelkte blad te doen. De uitdroging van het blad is enkel een symptoom van watergebrek in de wortels, die minder zichtbaar zijn. Door de wortels water te geven wordt de oorzaak van het probleem aangepakt met als resultaat dat de plant opleeft en

op een normale wijze verderleeft. Het symptoom van de verwelkte bladeren is niet een vreselijke ziekte, het is een gevolg van gebrek aan de voeding die nodig is om zichzelf te onderhouden. Herleid dit terug naar ons lichaam en laat dit een inzicht geven in de zeer complexe ziekteprocessen die wij meemaken.

 

Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek in de afgelopen tien jaar op het gebied van celbiologie heeft al aangetoond dat genen geen ziekte veroorzaken maar in feite worden beinvloed en gewijzigd door veranderingen in de omgeving, vanaf de allereerste momenten in de baarmoeder tot de laatste momenten in het volwassen leven van de mens. Genen bevatten een complexe blauwdruk die zich voortdurend aanpast aan veranderingen of invloeden van buitenaf. Elke cel in het lichaam is in staat adrenalie en andere stresshormonen te produceren en doet dat wanneer je een uiterlijke of innerlijke dreiging ervaart die vraagt om een vecht- of vluchtreactie.

 

Deze dreiging kan onder allerlei invloeden ontstaan, slechte stoffen in onze voeding, medicijngebruik(anti biotica of steroiden), een drukke snelweg oversteken, angsten of gevoelens van onveiligheid. De gezondheid en het afweervermogen van de cel worden ernstig bedreigd als het gevaar of de stress langer duurt dan slechts een paar miuten of uren. Dit soort stress is op dit moment voor miljoenen mensen in de wereld van vandaag een dagelijkse werkelijkheid! Deze stress  beinvloed ook ons ademhalingscentrum, we gaan te diep ademen, hyperventileren en we worden ziek.

Dr Buteyko heeft meer dan 150 ziektes onderzocht die de oorsprong hebben in te diepe ademhaling!